بلاگ
مشخصات فنی و کاربردهای کیسه اسپتیک
کیسه اسپتیک جهت بستهبندی، نگهداری و محافظت از خواص ارگانولپتیک مواد در مدلهای مختلفی تولید میشود. به کمک کیسههای استریل اسپتیک میتوان با اعمال فرایندهای خاصی بر نحوه بستهبندی از ورود میکروارگانیسمها، اتمسفر محیط، بخار، هوا و میکروبها در درون بسته جلوگیری نمود. بدین ترتیب پایداری مواد فراوریشده را حتی در صورت عدم قرارگیری در محیطهای سردخانهای، بدون تزریق مواد نگهدارنده و در دمای محیط بهخوبی حفظ کرد.
مشخصات فنی کیسه اسپتیک:
از مهمترین مشخصات فنی کیسه های اسپتیک میتوان به متریال پلیمری چندلایه آن اشاره نمود که بسته به نوع محصول، جنس، ضخامت و تعداد لاینرها را میتوان تغییر داد. این پلیمر از سه بخش پلیاتیلن (مانع ورود یا خروج رطوبت) و فویل (دورنگه دارنده از نور و اکسیژن) و لایه مقوایی مقاوم و دارای استحکام بالا تشکیلشده است. پلیاتیلن داخلیترین لایه محسوب میشود که وظیفه ممانعت از نشت مواد غذایی را نیز بر عهده دارد. بدین ترتیب با اعمال تغییرات بر این کیسهها میتوان بر خواص نگهدارندگی این کیسهها افزود. امروزه این کیسهها در عرضهای 200 ـ 1000 میلیمتر، طولهای 200 ـ 1200 میلیمتر، ضخامت 50 تا 200 میکرومتر، ظرفیت 2 ـ 2000 لیتر و تعداد لایههای متنوع تولید میشود.
شرکت هوپاد تولید کننده انواع کیسه اسپتیک، پاکت کاست دار، پاکت 3 طرف دوخت و کیسه اسپتیک با بهترین کیفیت و تضمین قیمت می باشد.
معرفی انواع کیسه اسپتیک:
در صنایع غذایی از دو نوع کیسه اسپتیک بانامهای کیسه اسپتیک آلومینیوم ـ پلاستیک (دارای حجم بالا) و کیسه اسپتیک فیلم اکسترود (حجم کم) برای مصارف مختلف استفاده میشود.
آشنایی با فرایند اسپتیک و بستهبندی اسپتیک:
در فرایند اسپتیک ابتدا مواد غذایی استریل شده و سپس داخل کیسه اسپتیک استریل شده جای میگیرند. بدین ترتیب این فرایند شامل سه مرحله استریل حرارتی محصول، استریل بستهبندی و استریل ماندن درون بسته تا زمان مصرف است. بستهبندی اسپتیک نیز از جدیدترین روشهای پیشرو بوده که در زمان بستهبندی با استفاده از بخار فوق اشباع کیسهها استریل شده و مواد غذایی پس از طی سریع مراحل گرم و سرد نمودن داخل مبدلهای حرارتی لولهای به داخل بستهها هدایت میشوند. درنهایت به دوخت کیسهها توسط بخار اتمسفر میپردازند. این عمل سبب دور شدن مواد غذایی از عوامل فساد مانند هوا، نور و اکسیژن میشود. بدین ترتیب محصولات حتی در دمای محیط نیز تا سالها ماندگاری خود را باقدرت حفظ میکنند.
نکات مهم در زمان تولید کیسه اسپتیک:
در زمان تولید کیسه اسپتیک باید صنعتگران نکات مهمی را مدنظر قرار دهند. در غیر این صورت این کیسهها کارایی خوب خود را ازدستداده و اثربخشی لازم را ندارند. استریل کردن کیسه قبل از پر کردن با مواد از ابتداییترین این نکات است. سپس ضدعفونی نمودن کامل مواد بستهبندی قبل از وارد نمودن به داخل کیسه نیز بسیار مهم و حیاتی به نظر میرسد. ضدعفونی تمامی دستگاهها، تأسیسات و سیستمهای مرتبط با تولید و پر کردن کیسهها و محصولات نیز باید مدنظر قرار گیرد. درنهایت دقت نظر در استریل نمودن تمام ورودیهای سیستم مانند آب، گاز و هوا میتواند، فرایند اسپتیک مورد تأییدی را فراهم نماید.
کاربردهای کیسه اسپتیک:
به دلیل وجود ویژگیهای ارزنده در کیسه اسپتیک طبیعی است که از آن بتوان در کارخانههای بسیاری برای حفظ مواد با ماهیتهای مختلف استفاده نمود. درواقع فرایند اسپتیک امروزه در کارخانهها بیشتر بهعنوان یکی از تکنیکهای استریل سازی مواد غذایی شناخته میشود. بدین ترتیب از کاربردهای کیسه اسپتیک میتوان در بستهبندی مواد غذایی (رب، سبزی، میوه)، مایعات (آبمعدنی، عرقیات، شربت، آبمیوه)، پودرها (شیر خشک، پودینگ، پودر کیک)، مواد لبنی (شیر، خامه، شیر سویا)، چاشنیها (مربا، سس، دسر) و صنعت داروسازی به جهت بستهبندی مواد اولیه داروها اشاره کرد.
فواید استفاده از کیسه اسپتیک:
از مهمترین فواید استفاده از کیسه اسپتیک حفظ ارزش غذایی، طعم، مزه، رنگ و خواص ارگانولپتیک محتویات درون بستهبندی برای مدتهای طولانی و تا حدود تقریبی دو سال است. این ویژگی سبب استفاده وسیع از آن در صنایع مختلف شده است. از دیگر مزایای استفاده از این محصول به این موارد میتوان اشاره نمود:
- عدم نیاز به استفاده از یخچالها و سردخانههای بزرگ نگهداری از مواد
- توانایی مقابله کیسه در برابر آسیبهای فیزیکی محیط
- افزایش طول عمر و ماندگاری بهینه محصولات غذایی
- کاهش ضایعات و دورریز محصولات
- حذف تزریق مواد نگهدارنده از فرایند فراوری مواد
- قابلیت استریلیزه نمودن همراه با بستهبندی
- بهره اقتصادی بالا (حفظ منابع، کاهش هزینههای حمل، کاهش ضایعات بستهبندی)
- دارای متریال سازگاربامحیطزیست باقابلیت تجزیهپذیری
- حفظ ویتامینها و املاح معدنی مواد خوراکی
- جلوگیری از اثرات سوء بستهبندی با قوطی و واکنش اکسیژن با فلزات
- انتقال حرارتی بالا
- بهبود و توسعه کسب و کارها